Museum for Henry Luce Storage Collection

Museum for Henry Luce Storage Collection

Pratt Institute   |   MFA Interior Design Studio   |   Spring 2020

At its core, the museum is about the passing of time, a heterotopia that distinguishes itself from its surroundings. Elapsed time, light, and the dialogue between old vs. new are the driving concepts of this design. The project is organized by two major formal moves: a wood lattice core punctuating all floors, and floor to ceiling shelving display wrapping around the perimeter of the building on all floors. The wood lattice on all floors encompasses the stairs, and also partially covers the windows to filter the natural light. The lattice creates subtle shadows that the visitor can experience and be aware of the passing of time. This wood lattice houses the primary circulation as well as acts as a surface to display paintings and small sculptures. It is set apart from the existing column grid of the building to distinguish the old building vs the new and highlight the insertion art in the building. The second feature is the floor to ceiling shelves that wrap around on each floor that display various objects from the collection, inspired by the idea of a cabinet of curiosities. In my precedents, I looked at different ways to work the wood lattice into the space.